Автор: Daily Sabah: Бивш министър на Атина признава, че по време

...
Автор: Daily Sabah: Бивш министър на Атина признава, че по време
Коментари Харесай

Дейли Сабах: Гърция беше оставена в Еврозоната, защото позволи още американски бази

Автор: Daily Sabah: Бивш министър на Атина признава, че по време на икономическата рецесия Гърция се е обърнала към Вашингтон, с цел да остане в Еврозоната против разрешение за достъп до военните ѝ бази и с вярата да размени Турция като американски съдружник в егейския район.

На фотографията: Хеликоптер, участващ във военно обучение на въздушните сили на Гърция и Съединените щати в Литохоро, северна Гърция, февруари 2020 г. 

Бившият гръцки министър на защитата Панос Каменос разкри, че Гърция е съумяла да остане в Еврозоната, макар огромния удар върху стопанската система ѝ по време на финансовата рецесия през 2010 година, в подмяна на това да одобри повече американски военни бази на своя територия.

По време на сериозна среща на Еврогрупата през юли 2015 година тогавашният немски канцлер Ангела Меркели и финансовият министър Волфганг Шойбле са предложили към 90 милиарда $ финансова помощ, в случай че Гърция излезе от Еврозоната, което Янис Варуфакис, тогавашният гръцки финансов министър, е приел – съобщи Панос Каменос в извънредно изявление за гръцката телевизия „ Антена “ късно в сряда.

„ Но аз се противопоставих изрично на предлагането и споделих на (тогавашния) министър-председател Алексис Ципрас да изиска американска помощ “, сподели Каменос и добави, че за тази цел се е свързал с държавния секретар и министъра на защитата на Съединени американски щати.

Каменос беше министър на защитата през по-голямата част от 2015 година.

Той им предложил пакет, който включва оръжейни покупко-продажби и разрешава на Съединени американски щати да получат достъп до повече военни бази в Гърция, в това число пристанището в Александруполис и базата в Стефановикио, в подмяна на американска помощ, описа той.

„ Като цяло искахме Гърция да заеме мястото на Турция като стратегически съдружник на Съединени американски щати в Средиземноморието “, акцентира той.

С посредничеството на тогавашните американски президент Барак Обама и френски президент Франсоа Оланд през юли 2015 година беше реализирано съглашение по третата стратегия за икономическо пригаждане на Гърция, сподели той.

„ Сделката беше реализирана, тъй като Гърция се обърна към Съединени американски щати. Това е истината, която би трябвало да се каже “, добави Каменос.

Сделката беше подписана през октомври 2021 година и тя трансформира Гърция всъщност във военна база на Съединени американски щати и НАТО. Тя разреши на американските военни да изпозлват казармите Георгула в централната провинция Волос в полигона Литохоро и армейските казарми в североизточния град Александруполис, с изключение на военноморската база в залива Сауда на о. Крит, която Съединени американски щати експлоатират от 1969 година.

Увеличаване на разноските за защита

Междувременно в четвъртък консервативното държавно управление на Мицотакис даде обещание да продължи многомилиардната си стратегия за рационализация на защитата по време на втория мандат, като си сложи за цел да придобие изтребители F-35 в границите на пет години.

„ Нашият приоритет е да защитим страната “, съобщи министър-председателя Кириакос Мицотакис пред Народното събрание при започване на дебатите за одобрение на ново държавно управление, откакто неговата консервативна партия „ Нова народна власт “ завоюва парламентарните избори предишния месец.

Атина придобива 24 съвременни самолета Rafael, създадени във Франция, и модернизира 58 изтребителя F-16 от остарелия си флот. Тя желае да добави 20 самолета F-35 с алтернатива за закупуване на още 28 на по-късна дата – претенции, за които към момента е нужно дефинитивно утвърждение от страна на Съединени американски щати. Освен това Гърция се е обърнала към Берлин за възобновяване на танковия си парк от Leopard 2 и за закупуване на бронирани машини Lynx.

Гърция има дългогодишни разногласия със съседката си и също член на НАТО Турция и модернизира армията си откакто излезе от тежката финансова рецесия от 2018 година.

Въпреки заявките, че няма желание да влиза в конкуренция във въоръжаването с Анкара, тя извършва амбициозна стратегия за превъоръжаване.

В момента съгласно годишния отчет на НАТО, оповестен през март, Гърция разполага с най-големия бюджет за защита в алианса, съотнесен към размера на стопанската система ѝ, в размер на 3,54% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година. Тя е една от седемте членки, които изразходват средства над насоката на НАТО от 2%, дружно със Съединени американски щати, Литва, Полша, Обединеното кралство, Естония и Латвия.

Мицотакис съобщи, че високите разноски за защита ще продължат, макар напрежението с Турция през последните месеци. Следващата седмица той би трябвало да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган в границите на срещата на върха на НАТО в Литва.

В края на тридневните диспути гръцкият парламент ще организира избор на доверие в събота, с цел да поддържа новото държавно управление на Мицотакис.

Освен вековното съревнование и разногласията за рандеман на сила, териториалните искания за островите в Егейско море са един от най-наболелите въпроси, по които Турция и Гърция се сблъскват от години, без да наподобяват покрай решение.

Атина също по този начин построява военно наличие на противоречивите острови в Егейско море от 60-те години на предишния век, в нарушаване на Лозанския контракт от 1923 година и Парижкия контракт от 1947 година, с който островите са предоставени на Гърция при изискване, че се поддържат демилитаризирани.

Мицотакис също по този начин лобира за блокиране на препоръчаната от администрацията на Байдън продажба на изтребители F-16 на Турция, базирайки се на изказванието, че такава продажба може да сътвори спомагателна неустойчивост в Егейско море – ход, който провокира гнева на Анкара от „ въвличането на трети страни в нашия спор “.

Бурно разрастващата се стратегия за въоръжаване на страната има за цел да противодейства на отбраната на турските ползи в източното Средиземноморие. Турция постоянно е предупреждавала за сходни стъпки, като е предлага вместо това да решат разногласията си посредством разговор.

 

Инфо: Daily Sabah

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР